Miért utálják annyian az MLM-et? Miért van olyan rossz híre?

Miért utálják annyian az MLM-et?

Miért van olyan rossz híre?

Hát nem tudok teljes listát adni, csak sejtésem van róla. Ezért ez nem fontossági sorrend, csupán leírom, ahogy jönnek a gondolatok.

 1. Az átlagember számára az a fő gond az MLM-mel, hogy az emberek többsége utál eladni és utálja, ha neki elakarnak adni valamit. Bár az MLM ma már rég nem eladásról szól, nem házalás és nem ügynöki munka, mégis sokakban még az él, hogy egy MLM-esnek terméket kell eladnia és ezért mindenkit üldöznie kell, hogy vevőket találjon.

S mivel azt tanítják, hogy névlistát kell írni a rokonokból, ismerősökből, akik felé el kell indulni a népszerűsítéssel, ezért sokan ettől visszahőkölnek, hogy ők nem akarják pénzre váltani a kapcsolataikat és nem akarják elveszteni a barátaikat az üzlet miatt.

Ma már, főleg az online üzletépítés kivette ezt a mumust az MLM szakmából, így, ha valaki akar, akkor totál ismeretlen emberekből is tud hálózatot építeni, anélkül, hogy a környezetét zaklatná. Majd, ha sikeres lesz, a környezete látni fogja ezt és akkor ők fogják kérdezni, hogy csinálhatnák ezt ők is? Az MLM ma már nem termékeladásról szól, hanem arról, hogy összehozzuk a keresletet a kínálattal és tájékoztatjuk az embereket a lehetőségeikről. Ugyanakkor, mégiscsak eladás, mert el kell tudni adnod saját magadat és olyan emberré válni, akitől az emberek bármit megvennének, bármit csinál csatlakoznak hozzá!

 1. Ebből fakad a második ellenérzés. Az MLM-ben, ha csak egy ember is csatlakozik hozzád és pénzt tesz be az üzletbe a te „javaslatod” miatt, akkor már vezetővé váltál, ami felelősséggel jár.

És ezt a felelősséget nagyon kevesen hajlandók felvállalni! MLM-esként, nem maradhatsz az az ember, aki voltál, vezetővé kell válnod, ami személyiségfejlődést vár el és változnod kell.
A siker is felelősséggel jár, sokszor ezért van, hogy emberek nem akarnak sikeresek lenni, mert az teher, annak ára van és a dicsőség mellett, kötelességekkel is jár, amit sokan nem akarnak.

Jobb behúzódni, a mi kis burkunkba, elvonulni a világ elől, teljesíteni a munkahelyi kötelezettségeket, de aztán már a     „hagyjanak békén, nem akarok másokkal foglalkozni” világ jön.

Hát igen, ezért egy piramisjáték az MLM. Fordított piramisjáték, vagyis minél több ember csatlakozik „alánk”, annál több ember terhe nehezedik ránk. Mi vagyunk alul és felettünk az egyre szélesedő piramis. 

Aki részesedni akar, ennek az egyre hatalmasabb „piramisnak” a bőséges jutalékából, annak fel kell vállalnia a hálózatépítés terhét, az emberek nyűgjeit, bajait és a vezetés feladatát. Ha ez neked negatív, akkor sajnos maradnod kell az alkalmazotti fizetésnél.

Meggazdagodási módszer?

 1. Az MLM a kezdeti termék ajánlásos rendszerből, sokaknál átalakult a meggazdagodás módszerévé. Kivették a termék jelentőségét a cégből és pusztán csomagokban, pozíciókban, pontokban kezdtek gondolkodni, pénzcsináló gépezetté tették. Persze, az MLM egyik lényege az üzleti lehetőség, de a stabilitást mindenképp a fogyasztás adja, vagyis a termékek szeretete. Kapzsi emberek azonban, nem a termékek felől közelítették meg a hálózatépítést, hanem üzleti csomagokat árultak, üzleti pozíciókat népszerűsítettek és ez már burkolt pilótajáték, ami miatt sokan nem vágtak bele, sőt azonosították az MLM-t a piramisjátékokkal.                                                                        Mivel sokan, így nem a termék szeretete miatt csatlakoztak, hanem csak azért vettek drága, nagy csomagokat, hogy majd ők is eladnak ilyeneket és abból meggazdagodnak, így mikor nem jött be az üzlet, nem találtak más balekokat, akkor úgy érezték nyakukon maradt a rengeteg termék, amitől nem tudtak megszabadulni.

Persze, ha a termék miatt csatlakoztak volna, akkor simán elfogyasztották volna és nem lett volna akkora keserűség.
De ebből születtek és születnek ma is az MLM sérültek, akik mindenkit meg akarnak óvni az MLM-től és mindenhol terjesztik keserű élményeiket, hogy az MLM átverés, nem működik, drágák a termékek és hogy mekkora veszteség érte őket, mennyi termék maradt a nyakukon.

Pedig ez egyik se igaz, egyszerűen ők voltak a buták, hogy beléptek egy olyan üzletbe, aminek nem szeretik a termékeit és kiadtak annyi pénzt amennyit nem kellett volna.

Pilótajáték

 1. Sok pilótajáték adja el magát MLM-nek, ezért gyakran azonosítják az MLM cégeket is velük. Pedig semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz. A pilótajátékokban általában nincs termék, vagy esetleg valami névleges, online akármi van csak.

A lényeg a tagok belépési díjain és havi befizetésein áll, azt osztják vissza. Ponzi sémának is nevezik, amit Charles Ponzi talált ki. A Ponzi-rendszer vagy más néven Ponzi-séma szélhámos beruházási művelet, egyfajta pilótajáték (más néven piramisjáték), amelyben a korábbi befektetőket az újonnan érkezett befektetők pénzéből fizetik ki, egészen a rendszer összeomlásáig. – Wikipédia

Az MLM-ben nincs belépési díj, amiből visszaosztanának, egyértelműen a termékek eladási árából, a haszonrészt ossza meg a cég a hálózatépítőkkel.

 1. A kapzsi vezetők, nem csak többet, de gyorsabban is akartak keresni, ezért erőszakossá, rámenőssé, lerázhatatlanokká és nyomulóssá váltak, amivel elérték, hogy az emberek kerüljék őket, ne vegyék fel többet a telefont és az utcán átmenjenek a túloldalra, ha jöttek szembe. Az MLM-ről tehát elterjedt, hogy egy erőszakos ügynöki rendszer, ahol minden áron be akarnak szervezni! Ma már azt tanítják, hogy nem vadászni kell az emberekre, hanem kertészként felnevelni bizalmi kapcsolatokat, amikből majd üzleti kapcsolat fejlődik.
 1. Mézesmadzag, hazugságok – a siker érdekében, sok üzletépítő túl lihegi a dolgokat, olyat állít, ami nem igaz és a jó dolgokat, amit kaphat, elérhet az ember felnagyítja, amit viszont tenni kell érte, ami az elvárás azt eltusolja, eltitkolja.

Az MLM nem mindenkinek üzenet, s főleg nem az első hónapokban lesz benne sikeres valaki. Aki az alapokról indul, annak bizony sok munkát kell beletenni és pénzt is, egyrészt a saját fogyasztás fenntartására, másrészt a marketing költségekre és a képzésre, ami elengedhetetlen, ha valaki haladni akar és nem évekig várni a sikerre!

Sokat rontott az MLM hírnevén az a módszer, amikor nem mondták meg az embereknek, hova hívják őket és az emberek kiakadtak, mikor osztálytalálkozóra mentek, amiről kiderült, hogy igazából egy MLM bemutató. Mi háromszor estünk ebbe a csapdába, hogy egész más volt a meghívás szövege és csak ott helyben derült ki, hogy megint a nagy „A” betűs MLM cég, bemutatóján ülünk éppen!

 1. Drágák a termékek. Természetesen, mint valahol már írtam, az MLM termékek a legjobb minőséget képviselik, mert különben senki sem ajánlaná tovább, de azért sok cégnél vannak túlzások és gyakran tényleg sokszorosába kerülnek, mint az MLM nélküli változatok. Persze van rá indok, hogy például ez olyan tiszta, hogy repülő se repül el felette és hasonlóak, de egy mezei vásárló számára ez nem elég indok rá, hogy miért ötszörös az ára a sima bolti termékhez képest!? 
 2. Sokan azért nem szeretik az MLM-et, mert nem vagy befolyással a növekedésre, az emberekre. Egy saját vállalkozásban tudod mit kell csinálni és megcsinálod. Ha van alkalmazott dolgoztatod, ha nem jó kirúgod. De az MLM-ben nem vagy főnöke senkinek és bár te jól csinálod a dolgokat, az alsó vonalad, még ha agyon motiválod is őket, nem vásárolnak vagy nem dolgoznak.

Van, aki profi értékesítő és inkább elment direkt értékesíteni biztosításokat, ahol az eredmény a saját teljesítményétől függ, minthogy az MLM hálózata tagjaival vesződjön és próbálja őket a saját szintjére emelni.

 1. Vállalkozók, még azt is fel szokták hozni negatívumnak, hogy az MLM vállalkozás nem a tiéd, nincs beleszólásod semmibe, te csak egy népszerűsítő partner vagy. De nem a tiéd a cég, így nem tudsz hatni a termék előállításra, a csomagolásra, az árképzésre és ha a cég rossz döntések miatt becsődöl, akkor minden belefektetett munkád elvész. Hát ez igaz, de ha az ember jól választ céget, akkor ez elfogadható kockázat és vállalható lesz minden, amit a cég csinál, képvisel. Tény, hogy itt nem lehet játszani az árakkal, nem lehet engedményekkel, saját akciókkal, csomagokkal játszani, sőt nem is léphetünk fel a cég nevében.
  A weboldalunkra is kell írni, hogy ez nem a cég weboldala és nem lehet használni a cég logóját, nevét, hisz a felelősséget ők viselik, így, ha valami büntetés van nekik kellene fizetni. Ez főleg a táplálékkiegészítős cégeknél fő gond, hiszen az EU törvények szerint, semmit se szabad állítani a termékekről, mint gyógyhatás, így, ha valaki ilyet tenne azzal a cégnek árt.

Szóval tényleg vannak megkötések, hátrányok és nem kezelhetjük úgy az MLM vállalkozásunk, mint ha saját cég lenne, nem tudunk mindenre hatást gyakorolni.

Ugyanakkor, pont ennek köszönhetően, rengeteg terhet le is vesz rólunk ez a dolog.

A felelősség és a munka jelentős részét leveszi rólunk, ez a fajta munkamegosztás. A mi dolgunk csupán az, hogy embereket vezessünk a céghez és tanítsuk meg őket vásárolni és tovább ajánlani. A termékek gyártása, a minőség biztosítása, a reklamációk kezelése, a kiszolgálás, számlázás, kiszállítás mind a cég feladata, felelőssége.

Ha jó és stabil céget, minőségi, eladható termékeket választunk, akkor szerintem sokkal több az előny, mint a hátrány.

 1. Az MLM szakma, főleg azok számára nagy lehetőség, akiknek nincs már más kiút. Nincs se pénzük, se tudásuk, se képzettségük, se tapasztalatuk, hogy saját vállalkozást indítsanak, saját termékeket, szolgáltatást indítsanak újra. Ezért a hálózatépítők többsége amatőrként kerül az MLM-be. És sokan úgy is viselkednek, mint elefánt a porcelánboltban.

Mindenféle marketingtudás, kommunikációs képességek és értékesítési ismeretek hiányában kezdenek bele, persze nagy hévvel és lelkesedéssel az üzletbe. Ez az amatőr megjelenés és nyomulás sokak számára unszimpatikus és taszító. Rengeteget rontanak az MLM hírnevén ezek a „próbálkozók”. Az is nagy felhígulást hozott az MLM-be, hogy sok cégnél már ingyenesen is be lehet regisztrálni és „üzletet indítani”.

Az ingyenesség viszont behozza az MLM-be azokat az embereket, akikben semmi készség nincs a munkára, a befektetésre, vásárlásra, képzésre, csupán abban a tévhitben ringatják magukat, hogy a regisztrációjuk talán olyan, mint egy lottószelvény, egyszer majdcsak kihúzzák és beindul a meggazdagodás. Ezek az a réteg, akik egész nap a Facebookon lógnak és keresik az online munkát, persze azt, ahol nem kell vásárolni, befektetni dolgozni, de dől a pénz.

Nos amikor MLM-ről beszélünk, az emberek sokszor ezekkel az emberekkel azonosítják a témát és ezért mondják lesajnálóan: Ennyire rossz a helyzet, hogy az MLM szintjére süllyedtél? Normális vagy, leakarod magad járatni teljesen?

Egy valamire való vállalkozó, nem vesz komolyan, ha ingyenes vagy olcsó üzletindításról beszélsz neki. Ők nagyon jól tudják, hogy ingyen sajt csak az egérfogóban van. Egy komoly vállalkozó vagy komoly üzletet lát a cégedben és a legnagyobb csomaggal csatlakozik, vagy kinevet és lesajnál, hogy te ezt nevezed vállalkozásnak!

Bár lapokkal ezelőtt bemutattam, miért sokkal jobb vállalkozási forma az MLM és miért van sokkal több előnye, a hagyományos vállalkozásokkal szemben, mégis a sok amatőr és hiteltelen MLM huszár, szerencsevadász próbálkozó miatt, az MLM-ről az terjedt el, hogy a lepukkant szerencsétlen emberek műfaja, azoké akiknek már nincs más esélyük a pénzszerzésre és kénytelenek MLM-be kezdeni.

Pont ezért, nagyon sok sikeres vállalkozó, szakember, hiteles szakmájában elismert ember teszi fel magában a kérdést, nem-e lesz ciki, ha én MLM-be kezdek? Össze lehet-e egyeztetni a szakmámban végzett munkámat, azzal, hogy MLM termékeket, üzleti lehetőséget ajánlok mellette másoknak? Nem fogja-e visszadobni a fő tevékenységem, ha kiderül rólam, hogy MLM-mel is foglalkozom?

Egyik, online vállalkozóból lett MLM vezető mondta egy előadásán, hogy mikor más hagyományos vállalkozók eredményét nézi a környezetében, mindig arra jut, hogy a maga 4,7 milliárdos éves forgalma, nem olyan rossz szám, hogy szégyellenie kelljen.

Ha valaki jól csinálja és természetesen, nem nyomulva beszél az embereknek az egészségmegőrzés fontosságáról, vagy más, hasznos termékekről, szolgáltatásokról és esetleg elmondja, hogy lehet ezekkel pénzt is keresni, az nem járatja le. Persze fontos a kommunikációs készség és üzenet, hogy csak tájékoztasson és ne rábeszélni akarjon. Sok tanár, orvos, sportoló, de komoly vállalkozó és más mesterember vagy szakember is lett már MLM gyémánt és egyikük se szégyelli az eredményét.

Ha túl tudod magad tenni ezeken a hibákon, és el tudod fogadni, hogy az MLM magában nagyon jó csak sokan vannak akik rosszul csinálják és az utálat helyett meg tudod szeretni ezt a munkát és lehetőséget, akkor keress meg és beszéljünk a Jeunesse lehetőségről MLM -ről.

Comments are closed.