Ingyen sajt csak az egérfogóban van!

Volt egyszer egy utazó, aki eltévedt a sivatagban. Már több napja vándorolt az egyformának látszó homok dűnék között, de nem talált lakott helyre, sem oázisra. Lassan elfogyott az utolsó csepp vize is. Irtózatos szomjúság gyötörte, azt gondolta, itt a vég. Úgy érezte ha nem talál valahol vízre, vége az életének, feladja.

Aztán egyszer csak egy elhagyott pálmaligetre bukkant, melynek a közepén egy kis kunyhó állt.

Az utolsó erejével odavánszorgott. Egy kutat talált benne. Erejét megfeszítve pumpálni kezdte. Semmi, a víznyerő csont száraz volt. Mielőtt azonban feladta volna harcot, a tekintete egy kis asztalra tévedt.

Volt rajta egy kulacs, úgy másfél-két literes. És… igen…, tele volt vízzel. Már húzta is volna ki a dugót, hogy kínzó szomjúságán enyhítsen, amikor észrevett egy kis táblácskát mellette, valami írással. Betűzni kezdte, és ez állt rajta:

Vándor! Töltsd a vizet a kútba, az utolsó cseppig, és utána annyi vizet pumpálhatsz, amennyit csak akarsz!

Emberünk dilemmába került. Rettenetesen szomjas volt, de tudta, hogy ennyi vízzel legfeljebb 1-2 nappal élhet tovább, és nem biztos, hogy a következő oázisig el fog érni, ráadásul azt sem tudta, merre induljon.

Te mit tettél volna a helyében? El tudod képzelni, milyen lehet 40 fokban napok óta nem inni? Ha beletölti, és nem jön víz, az a biztos halál. Ha megissza, egy hajszálnyi esélye talán marad.

Észvesztő dilemma!

Mi lenne, ha a felét meginná, és a többit töltené bele? De az írás szerint az utolsó cseppig bele kell töltenie. Nos, a vándor vett egy mély lélegzetet, és beleöntötte az egészet a kútba. Majd elkezdte pumpálni. Először semmi.

Érezte, hogy a forróság ellenére megfagy a vér az ereiben.

Majd halk szörcsögés hallatszott. Aztán néhány koszos, sáros vízcsepp megjelent. Reménykedni kezdett, és még nagyobb erővel pumpálta… Elkezdett folydogálni, és egyre inkább tisztult. Eszeveszett pumpálásba kezdett. Néhány perc múlva bőven folyt a kristály tiszta, hűs víz. Az egész kád megtelt a kút alatt, az utazó nyakig merült a friss, selymes vízbe, és csak ivott és ivott…

Amikor aztán annyi edény megtöltött, amennyit csak elbírt, egy feliratot vett észre kifelé az ajtó felett, melyet eddig nem vett észre:

Vándor! Ne felejts el újra megtölteni a kulacsot, hogy aki utánad jön, szintén ihasson a kútból!

Ezek a kutak úgy működnek – és ez nem kitaláció, tényleg vannak ilyen kutak -, hogy előbb beléjük kell tölteni egy kevés vizet, hogy működésbe lépjenek.

Ebben nagyon hasonlítanak az életben is a legtöbb olyan dologhoz, amelyből nyereséget szeretnénk kivenni. Először bele kell tennünk valamennyit. Kockázatot kell vállalnunk. Hol többet, hol kevesebbet. Minden „kút” más mennyiséget kíván. A felével, vagy csak 99%-al nem elégszik meg.

Az élet minden területén szükség van a vetésre ahhoz, hogy aratás legyen!

  • Ahhoz, hogy a finom péksütemény odakerülhessen reggel az asztalodra, valakinek búzát kellett vetni, hogy liszt legyen!
  • Ahhoz, hogy szép füves legyen a focipálya ahova focizni jársz, valakinek jó magokat kellett vetni.
  • Ahhoz, hogy azok az árnyékot adó nagy fák ott legyenek a parkban, valakinek vetnie kellett, és felnevelni a fákat!

Ingyensajt csak az egérfogóban van, szokták mondani. És így igaz!

Az élet legfontosabb törvénye – olyan mint a gravitáció törvénye – a vetés aratás törvénye, más néven az ok-okozat törvénye! Nincs aratás vetés nélkül,  minden ami történik veled, annak oka van! Valahol valamit vetettél ami felnőtt és gyümölcsöt terem! Nincs eredmény vetés nélkül!

  • Nincs jó osztályzat tanulás nélkül! Nincs elismerés, dicséret, dobogóra állás sport, művészeti teljesítmény , edzés nélkül!
  • Ha azt szeretnéd, hogy sok barátod legyen, szeretetet kell vetned hasznossá kell tenned magad az osztályban, segítened kell másoknak!
  • Ha azt szeretnéd, hogy otthon ne legyen veszekedés, a szüleid boldogan neveljenek akkor  vess feléjük engedelmességet, mosolyogj rájuk és meglátod, hogy mosolyt kapsz vissza!
  • Sok ajándékot szeretnél mikor születésnapod van? Ajándékozz meg te is minél több embert, ha másod nincs akkor egy mosollyal, szeretettel, kedves szavakkal, szüleidet pedig engedelmességgel!
  • Egészséges szeretnél lenni, semmilyen izgalmas eseményről nem lemaradni, bírni a túrázást, a kajakozást, a bringázást? Akkor vetned kell az egészségedbe, és sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, és bevenni a vitaminokat, a spirulinát, ganodermát amit anya ad, és sok tiszta vizet inni, a betegségeket, elhízást okozó kóla helyett!

Egy szó mint száz. Ahhoz, hogy elérd a céljaidat, mindig vetni kell, adni kell, adakozni és áldozatokat hozni!

Aki a gyors élvezeteket keresi, aki mindent gyorsan akar, aki nem tud várni, nem akar vetni, adni, hinni hanem inkább gyorsan kiissza a kulacsot, az kudarcra van ítélve, és mihelyt elfogy a vize, magára marad és óriási bajba kerülhet!

Ezért vessetek, mindig vessetek, hogy mindig legyen mit aratni!

„Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat. Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert ’a jókedvű adakozót szereti az Isten’. (2 Korinthus 9:6–7)

Comments are closed.